Favourites Create PDF Napisz e-mail Drukuj

Hałasujący wiatraczek nawiewu

Author:
adams
Date added:
Czwartek, 8 Październik 2009
Last revised:
Wtorek, 13 Październik 2009
Hits:
527
Rating:

Vote for this:
Good - Bad
favoured:
0 Favour

Answer

Jeśli twój wiatraczek hałasuje, obija się o obudowę to znak, że prawdopodobnie był źle wyważony i łożysko w wiatraczku jest do kitu. Pierwsza uwaga to taka, że nie ma mowy o wymianie samego łożyska, trzeba wymienić cały wiatraczek razem z silniczkiem, to praktycznie jedna część.

Po pierwsze kupujemy taki wiatraczek - polecam allegro gdzie zakupiłem cały kompletny nawiew za 50zł, dla porównania nowy sam wiatraczek to koszt ok. 670zł. Dalej, jak już to mamy to sprawa jest w sumie prosta - odkręcamy cztery śruby mocowania nawiewu wewnątrz kokpitu, wyjmujemy akumulator, zdejmujemy rurki od układu chłodzenia, wypinamy kostkę zasilania i odkręcamy linki sterowania nawiewiem. Wyciągamy nawiew, odpinamy zapinki i dostajemy się do środkowej części nawiewu, odkręcamy trzy śrubki od silniczka, zdejmujemy wtyczki, wyjmujemy starego dziada, wkładamy nowy silniczek i gotowe :D najgorzej w sumie jest to poskładać z powrotem ale nie nastręcza to powiedzmy większych problemów.

Cała wymiana zajęła mi ok. 1,5 godziny ale jeszcze musiałem zmienić wsuwkę od plusa bo była inna w nowym silniczku no i ogólnie nie wiedziałem trochę jak i co. Po skończonej operacji trzeba pamiętać o tym żeby uzupełnić płyn chłodzący bo bankowo przy odłączeniu rurek się trochę uleje. Po tym wszystkim otwieramy piwko i relaksujemy się przy cichym wiaterku z nawiewu. ;)

Kategoria

33

Losowy cytat

(...) "cztery nieoznaczone Alfa Romeo 155 T.Spark-s pędziły z rykiem Via dei Coronari,niczym odrzutowe myśliwce rozpędzajace się na pasie startowym" (...)

Dan Brown - "Anioły i Demony"